E-kereskedelmi vállalkozás indítása:
 10 lépéses ellenőrző lista

Azon gondolkozol, hogy belevágj egy e-kereskedelmi vállalkozásba és pénzt keress az online felületen? A megfelelő tervezés és előkészületek által nagy sikereket érhetsz el a világ egyik leggyorsabban növekvő iparágában.

Azonban mielőtt elkezdenéd az online termékértékesítést, számos feladatot kell elvégezned.

Ebben a blogbejegyzésben egy 10 lépésből álló ellenőrző listát adunk Neked, amely segítséget nyújthat az e-kereskedelmi vállalkozásod beindításában. Vágjunk is bele.

Piackutatás

#1 Találd meg a helyed

Az e-kereskedelemben rengeteg terméket és szolgáltatást tudsz online értékesíteni. Azonban, hogy elkerülhesd erre a zsúfolt piacra való belépést, utána kell járnod, hogy van-e elegendő kereslet arra, amit kínálni szeretnél és ötleted nyereséget hozhat-e számodra.

Végezz el egy piackutatást és próbálj meg olyan piaci rést találni, amelyet ki tudsz használni, lehetőleg olyat, ami iránt te is szenvedélyesen rajongsz. Miután belőttél egy potenciális területet, győződj meg arról, hogy tudsz-e olyan egyedi értékesítési pontot kínálni, amely kiemeli vállalkozásod a versenytársak közül.  Erről jut eszembe…

#2 Kutasd fel versenytársaidat

Most, hogy azonosítottál egy potenciális piaci rést, itt az ideje, hogy felkutasd a versenytársakat az adott iparágban, és ellenőrizd, hogy az ajánlatod egyedinek számít-e. Nézd meg mit árulnak más e-kereskedelmi vállalkozók és hogyan pozícionálják magukat a piacon.

Hogy néz ki a weboldaluk? Hogyan marketingelik termékeiket vagy szolgáltatásaikat? Milyen árazási stratégiát alkalmaznak? A versenytársaid megértésével, tanulhatsz a hibáikból, és ötleteket kaphatsz arról, hogy az iparágadban mi az, ami működik és mi nem.

Ne feledd, hogy ez nem egy egyszeri alkalom – a versenytársakat akkor is szemmel kell tartanod, miután elindítottad e-kereskedelmi vállalkozásodat, hogy lásd, hogyan alkalmazkodnak és változnak az idő múlásával. Ez segíteni fog abban, hogy egy lépéssel előrébb járj és megőrizd versenyelőnyöd a piacon.

#3 Határozd meg a célpiacod

Ha már van egy egyedi ajánlatod, amely kiemel a versenytársaid közül, meg kell értened a potenciális vásárlók igényeit és szükségleteit. Ez azért fontos, mert ez határozza meg, hogyan pozícionáld e-kereskedelmi vállalkozásod és milyen marketing stratégiákat használj közönséged eléréséhez.

A célpiac azonosításakor a következő tényezőket vedd figyelembe: életkor, lakóhely, nem, érdeklődési kör és jövedelem. Abban az esetben, ha jól megérted, hogy kik ők, ennek megfelelően vásárlói személyiségeket hozol létre, elkezdheted megtervezni, hogyan érheted el őket a webáruházaddal.

Beállítás és promóció

#4 Válassz egy e-kereskedelmi felületet

Ha elvégezted a piackutatást és megértetted ki a célpiacod, választanod kell weboldalt vagy webáruházat, ahol értékesíteni fogod termékeidet és szolgáltatásaidat.

Számos különböző e-kereskedelmi felület létezik, ezért egy kis kutatást kell végezned, és meg kell találnod a vállalkozásodnak megfelelőt.

Nézzünk néhány szempontot, amelyet a választás során érdemes szem előtt tartanod: könnyű használat, költségek, funkciók, fizetési módok, szállítási lehetőségek és integrációk. Számos különböző e-kereskedelmi platform áll rendelkezésre, ezért bizonyosodj meg róla, hogy a vállalkozásodnak megfelelőt választod ki, lehetőség szerint ingyenes próbaverzióval.

#5 Tervezd meg e-kereskedelmi weboldaladat

Most, hogy sikerült választanod egy e-kereskedelmi felületet, egyesítened kell az oldallal, amit létrehoztál a webshoppodhoz. Ez ijesztő feladatnak tűnhet, különösen akkor, ha nincs tapasztalatod a webdesign vagy a fejlesztés terén.

Ezért érdemes egy szakembert megbízni, ebben az esetben röviden tájékoztatnod kell a márkád identitásáról és arról, hogy milyen megjelenésre és hangulatra vágysz. Ha úgy döntesz, hogy saját magad építed fel e-kereskedelmi weboldalad, győződj meg róla, hogy olyan fogékony dizájnnal rukkolsz elő, amely asztali és mobil eszközökön egyaránt jól néz ki.

Az is fontos, hogy a navigáció világos és könnyen használható legyen. Az e-kereskedelmi honlapod a vállalkozásod virtuális arca, ezért lényeges, hogy professzionálisan és megbízhatóan nézzen ki.

#6 Készíts termékleírásokat és adj hozzá képeket

A weboldalad már majdnem készen áll az elindításhoz, így a következő lépés a termékek és a róluk szóló részletek hozzáadása lesz. Ez egyszerű feladatnak tűnhet, de nagyon fontos, hogy helyesen csináld, mert a meggyőző leírások és a szép képek nagyobb valószínűséggel alakítják át a potenciális vásárlókat fizető vásárlókká.

A termékleírásoknak egyszerűnek és tömörnek kell lenniük, viszont ki kell emelniük a termék egyedi értékesítési pontjait. A keresőmotorok számára is optimalizáltnak kell lenniük, mivel így a potenciális vásárlók könnyebben megtalálják a termékeket.
Ügyelj arra, hogy a termékeidről kiváló minőségű képeket is adsz hozzá. Ezeknek világosnak kell lenniük, és több szemszögből kell mutatniuk a terméket.

Ha teheted, használj életmódképeket, hogy a potenciális vásárlók képet kapjanak arról, hogyan használható a termék gyakorlatban.

#7 Népszerűsítsd vállalkozásod

Ha elkészült e-kereskedelmi weboldalad, készen állsz arra, hogy elkezd azt népszerűsíteni forgalmad növelése és az eladások generálása érdekében. Ennek ezernyi különböző módja van, és a leghatékonyabb megközelítés a célpiacodtól függ.
Jöjjenek a leggyakoribb módszerek: keresőoptimalizálás (SEO), keresőmarketing (SEM), közösségi média marketing, e-mail marketing, fizetett hirdetések és tartalommarketing.

Bármilyen stratégia mellett döntesz, kövesd az eredményeket, ahhoz, hogy javításokat végezhess a megközelítésen és a legtöbbet hozhasd ki e-kereskedelmi marketing erőfeszítéseidből.

Eladás és növekedés

#8 Az ügyfelek és a megrendelések kezelése

Miután beindult és működik az e-kereskedelmi vállalkozásod, elkezdheted az ügyfelek vagy előfizetők szerződtetését és a megrendelések fogadását. Ahhoz, hogy ezt megtedd, szükséged lesz egy rendszerre, ahol az ügyfeleket és a megrendeléseket kezeled.

Érdemes befektetni a jó minőségű szoftvermegoldások egyikébe, amely megkönnyíti vállalkozásod napi szintű működését. Néhány funkció, amelyet érdemes figyelni: automatizált számlázás, számlázás, szállítás és ügyfélkezelés.

#9 Riportok készítése az eladásokról és bevételekről

Ahogy növekszik a vállalkozásod, fontos nyomon követned az eladásokat, bevételeket a helyes adózás érdekében, valamint, hogy  megalapozott döntéseket hozhass arról hova fektesd be erőforrásaidat.

Ezt manuálisan is meg tudod csinálni, mint például táblázatok segítségével, használhatsz könyvelési szoftvert a folyamat automatizálására, vagy megbízhatsz egy könyvelőt, hogy elvégezze helyetted. Bármelyik megközelítést is választod, ügyelj arra, hogy naprakész nyilvántartásokat vezess, miszerint folyamatosan nyomon tudod követni e-kereskedelmi vállalkozásod pénzügyeit.

#10 Elemezd az eredményeket

Végül, miután egy ideje már működik e-kereskedelmi vállalkozásod, érdemes elemezned az eredményeket, hogy megtudd mi az, ami működik, és min lehetne javítani.

Tengernyi mérőszámot követhetsz, de ezek a legfontosabbak: forgalom, konverziós ráta, átlagos rendelési érték, ügyfél-élettartamérték és a befektetés megtérülése (ROI). Amennyiben rendszeresen elemzed üzleti eredményeidet, akkor a teljesítményed javítása érdekében elvégezheted a szükséges változtatásokat és finomításokat.

Összefoglaló ellenőrző lista az e-kereskedelmi vállalkozás indításáról

#1 Találd meg a helyed

#2 Kutasd fel versenytársaidat

#3 Határozd meg a célpiacod

#4 Válassz egy e-kereskedelmi felületet

#5 Tervezd meg e-kereskedelmi weboldaladat

#6 Készíts termékleírásokat és adj hozzá képeket

#7 Népszerűsítsd vállalkozásod

#8 Az ügyfelek és a megrendelések kezelése

#9 Riportok készítése az eladásokról és bevételekről

#10 Elemezd az eredményeket

Következtetés

Egy e-kereskedelmi vállalkozás elindítása ijesztő feladatnak tűnhet, de ha követed ezt az ellenőrző listát, segíthet Neked elindulni az e-kereskedelmi vállalkozói úton. Amennyiben betartod ezeket a lépéseket, akkor jobb pozícióban leszel, hogy sikereket érj el az e-kereskedelmi piacon.

Ne feledd, a célpiacot és a versenytársakat kutatnod kell piaci résedben, informatív és SEO-optimizált weboldalt építs fel, amely adaptálva van az általad választott e-kereskedelmi platformmal, és népszerűsítsd hatékonyan vállalkozásod. És nem utolsó sorban, ne feledd nyomon követni az eladásaid és ügyfeleid, elemezd az eredményeket, hogy bővíthesd online áruházad.

Az e-kereskedelmi vállalkozás elindításával kapcsolatos GYIK

Melyek azok a legnagyobb kihívások, amelyekkel egy e-kereskedelmi vállalkozás elindításakor szembesülhetek?

A legnagyobb akadályok, amelyekbe ütközhetsz egy webáruház indításakor: magas színvonalú weboldal létrehozása, látogatottság növelése, a látogatók fizető vásárlókká alakítása, és növekedésed támogatása érdekében a webáruházi vállalkozás méretének gyarapítása.

Mennyibe kerül egy e-kereskedelmi vállalkozás indítása?

Az online áruház elindításához szükséges finanszírozás számos tényezőtől változhat, például a művelet méretétől és terjedelmétől, valamint az eladni kívánt termékek vagy szolgáltatások értékétől függően. Általában azonban arra kell számítanod, hogy néhány ezer forintra lesz szükséged.

Hogyan árazzam be helyesen az ajánlatomat?

A termékek vagy szolgáltatások kiskereskedelmi árának meghatározása trükkös egyensúlyozási lépés, mert, ha túl alacsonyan árazod őket, nem biztos, hogy elegendő profitot termelsz ahhoz, hogy fenntartsd a webáruházadat, de ha túl magasan árazod őket, akkor elfordulhatnak tőled a potenciális vásárlóid és máshol kezdenek majd keresgélni.

Ahhoz, hogy megalkosd a megfelelő árat, használd a piackutatásod és kísérletezéseid, hogy kidolgozhass egy olyan árazási stratégiát, amely megfelel vállalkozásodnak, a szükséges beállítások után.

Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövetnek az emberek egy e-kereskedelmi vállalkozás indításakor?

Az egyik leggyakoribb buktató, amibe a vállalkozók beleesnek egy webáruház indításakor, hogy nem végeznek elég kutatást a célpiacukról és a konkurenciáról. Ez számos problémához vezethet, mégpedig, hogy nincs tiszta kép arról, hogy mit akarnak, vagy mire van szükségük a potenciális ügyfeleknek, és nem tudják azonosítani e-kereskedelmi üzletük egyedi eladási ajánlatát.


 
Publikáció:
https://kosarertek.hu/piac/miert-nincsenek-magyar-e-kereskedo-championok

Tudunk neked segíteni!

Foglalj időpontot első díjmentes konzultációdra, ahol meghallgatjuk szándékod és átbeszéljük a lehetséges opciókat a későbbi közös munkánkhoz.